Pluspunten van biljarten voor ouderen
Dat biljarten vaak wordt gezien als een activiteit voor ouderen, is niet zo gek: van onze achterban is een relatief hoog percentage al in een gevorderde leeftijd. En dat is niet voor niets.
Er zijn op oudere leeftijd maar weinig sporten die competitief zijn én sociaal, en die je op oudere leeftijd nog kunt behoeven zonder de fysieke beperkingen van het overgrote deel van de sporten.
Niet gek dus dat voor zoveel ouderen biljarten van grote waarde is!
Met ons project Tijd voor Krijt hebben we ons specifiek gericht op deze ouderen. Niet alleen de ouderen waar veel andere sportprojecten zich op richten (de vitale ouderen, de ouderen die fysiek nog in prima conditie zijn), maar juist de ouderen voor wie beweging wat minder vanzelfsprekend is. Ouderen voor wie sociaal contact ook wat minder vanzelfsprekend is. Ouderen die eenzaamheid ervaren.
Voor deze groep hebben we met Tijd voor Krijt gepoogd het biljarten nog laagdrempeliger en toegankelijker te maken, waardoor eigenlijk iedere oudere een verrijking kan zien in sociaal leven, een toename in (veelal ongemerkte) beweging, en op peil houden of zelfs verbeteren van of competitieve vaardigheden.
Biljarten zorgt voor ongemerkte beweging bij ouderen
Met biljarten blijf je in beweging. En beter nog: met biljarten blijf je ongemerkt in beweging! Voor veel ouderen is deze beweging niet vanzelfsprekend: fietsen gaat vaak niet meer, lopen van grote afstanden gaat ook steeds moeilijker. ‘Sporten’ is vaak geen reële optie voor ouderen doordat ze dit simpelweg niet meer kunnen, maar door niet in beweging blijven verslechtert hun situatie alleen maar.
Met biljarten blijf je in beweging, zonder dat je het merkt. Onderzoek heeft aangetoond dat in een gemiddelde biljartpartij van zo’n anderhalf uur een biljartspeler meer dan een kilometer loopt – terwijl hij dit niet als zodanig ervaart!
DRAAGT BIJ AAN: Een betere conditie. Een fittere samenleving!
Biljarten gaat eenzaamheid bij ouderen tegen
Het is één van de grootste aandachtspunten in de huidige maatschappij: hoe gaan we om met onze ouderen? Steeds meer ouderen voelen zich buiten de maatschappij staan, en voelen zich niet gewenst of gewaardeerd. Voelen zich eenzaam.
Niet zo gek in een situatie waar je fysiek steeds minder kunt, veel vrienden of familie hebt zien ontvallen, en je wereldje steeds kleiner gaat voelen, steeds minder zinvol, steeds minder plezierig.
Biljarten is heus niet de remedie tegen ál deze zaken – maar het helpt wel op heel veel gebieden. Vooral in sociaal opzicht. Biljarten is van nature een sociaal spel, laagdrempelig, toegankelijk voor iedereen. Je loopt in je vaste kroeg binnen en wie er ook aanwezig is van je vrienden of bekenden, ze spelen graag een potje met je.
Maar voor steeds meer ouderen is dit geen optie meer! Want: de kroeg bestaat niet meer, het biljart is eruit weggehaald, of de vrienden en bekenden zijn er niet meer.
Om te voorkomen dat dit gaat leiden tot eenzaamheid, is er nu Tijd voor Krijt – waardoor ouderen op gezette plekken en op gezette tijden gezellig en laagdrempelig kunnen samenkomen. Voor een kopje koffie, een biljartje, of allebei. Zonder dat sprake is van enige drempels of hoge kosten!
DRAAGT BIJ AAN: Een betere zingeving. Er weer bij horen!
Biljarten heeft een belangrijke sociale functie voor ouderen
Er lekker even uit, gezellig met elkaar samenkomen. Even bijpraten over politiek, over het leven, of gewoon een babbeltje over niets. Onmisbaar voor ouderen om te voorkomen dat hun wereldje steeds kleiner wordt, of hun gevoelens van eenzaamheid, verlies etc. juist steeds sterker.
Tijd voor Krijt heeft niet voor niet het kopje koffie zo prominent in het logo! Het gaat niet in de eerste plaats om biljarten. Het gaat in de eerste plaats om het bieden van een fijne, veilige, gezellige plek voor ouderen om met andere ouderen te kunnen samenzijn. Met biljarten en ook het kopje koffie als middel om te zorgen dat ouderen de gezelligheid van weleer weer kunnen ervaren, op een plezierige en laagdrempelige wijze.
DRAAGT BIJ AAN: Inclusiviteit. Gezelligheid!
Biljarten draagt bij aan een betere mentale weerbaarheid bij ouderen
Waaraan zie je vaak dat ouderen gaan ‘opgeven’, de waarde van het leven niet meer zien? Aan het niet meer willen ondernemen van dingen, zich niet meer willen verdiepen, het nut niet meer zien van ontwikkelen of aanleren van nieuwe vaardigheden. Ze zijn een voorbode richting eenzaamheid, isolatie en toenemende klachten.
Omdat biljarten zoveel verschillende vaardigheden in zich verenigt (sociaal, competitief, fysiek, precisiesport) en de strategische component zo sterk is, wordt bij ouderen ongemerkt de mentale weerbaarheid getraind. Nu biljarttafels lang niet altijd meer in de kroegen van weleer staat en ook steeds minder in zorgcentra, helpt Tijd voor Krijt met de terugkeer van biljartlocaties op voor ouderen heel fijne plekken. En met daarbij als lage-instap de sociale beleving van gezellig met elkaar een kopje koffie drinken, om de ouderen zo te helpen richting een (ongemerkt) betere mentale weerbaarheid.
DRAAGT BIJ AAN: Mentaal fittere en krachtigere ouderen.
Biljarten draagt bij aan verbeterde vitaliteit bij ouderen
Vaak wordt gepoogd ouderen ‘aan het sporten te krijgen’. Maar wat veel belangrijker is: ouderen helpen vitaal te blijven! Op een manier die voor hem of haar haalbaar is, én plezierig.
De combinatie van er lekker even uit/sociaal samenkomen, toch ook een klein beetje competitief, ongemerkt in beweging blijven door lopen rond de tafel en het gebruik van de keu, en het precisie-aspect van biljart: alles bij elkaar draagt het bij aan een significante verbetering van de vitaliteit die voor ouderen op geen enkele manier als een last voelt.
DRAAGT BIJ AAN: Een ‘lekkerder gevoel’. Een fittere oudere – zowel fysiek als mentaal
Biljarten draagt bij aan een betere gezondheid van ouderen
Meer vitaliteit is een voorbode van een betere gezondheid, en van minder klachten. Zeker in combinatie met een betere mentale weerbaarheid en minder eenzaamheid. Helpen dat ouderen voelen ‘er nog een beetje bij te horen’ draagt bij aan de verhoogde levenskwaliteit die we allemaal zo graag zien bij ouderen.
DRAAGT BIJ AAN: Gezondere ouderen!